zaterdag 1 maart 2008

Hanezangwedstrijden

Vraagwinkel 2008-1. - Zijn er geschreven en andere bronnen over ‘hanenzangwedstrijden’ die dateren van vóór de Tweede Wereldoorlog? De ‘krieleniers’ die met hun krielhaantjes of andere hanen deelnemen aan dergelijke hanenzangwedstrijden, zijn verwant met de ‘vinkeniers, die beter bekend zijn en waarvan de geschiedenis werd onderzocht. Toch waren er zeker al in het begin van de vorige eeuw hanenzangwedstrijden. Voor Waregem is het bestaan in de jaren 1930 bekend van de ‘Blijmoedige Kraaiers’, een vereniging die ondermeer wedstrijden organiseerde in ’t Leeuwke. B.D. Waregem

3 opmerkingen:

pea zei

De man die er "alles" van weet:
Bernard Delange, Boulezlaan 12, 8790 Waregem, België. E-mail: bernarddelange@hotmail.com

P.E.A.M.

Anoniem zei

Inderdaad, Bernard Delange weet er heel van maar nog niet alles, want deze vraag werd door hem geformuleerd (B.D.). Wie weet 'nog meer'?
L.V.

bernard zei

Het hanenzetten is intussen dit jaar erkend als Vlaams immaterieel erfgoed. Dit volksgebruik bestond vooral in West-Vlaanderen, waar in de jaren ’50 en ’60 in vorige eeuw zowat in elke gemeente hanenzettingen werden ingericht, maar is nu op één zetting in regio Ardooie na zo goed als uitgestorven.