donderdag 21 februari 2008

De familie De Grave in Ursel

Vraagwinkel 2008 - 1. - Charles-Joseph de Grave (+ 1805) schreef La République des Champs Elysées, een van de meest opmerkelijke boeken uit onze literatuur en pas na zijn dood uitgegeven. Daarin beweert hij dat Atlantis in Vlaanderen ligt, het Nederlands de oertaal is en Homeros een Vlaming was. De Grave zou afkomstig zijn van Ursel waar zijn vader op het einde van de 18de eeuw griffier was. Wie weet meer over deze familie en over de afkomst en het leven van deze zeer bijzondere man?

2 opmerkingen:

pea zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
pea zei

Charles-Joseph de Graeve
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Charles-Joseph de Graeve (Ursel, 23 oktober 1731 - Sint-Denijs-Westrem 1805), soms geschreven als Charles Joseph de Grave, was raadsheer in de Raad van Vlaanderen en auteur van historische werken

Hij werd geboren te Ursel (1731, volgens andere bronnen 1736) als zoon van griffier Jan de Graeve en Regina Verstraeten. Hij studeerde letteren, wijsbegeerte en rechten aan de Universiteit van Leuven. Hij huwde Françoise Cathérine Kervyn (1744-1824)

In 1773 werd hij schepen van de Keure te Gent. In 1775 werd hij raadsheer in de Raad van Vlaanderen.

Hij schreef mee aan een protest van de Staten van Vlaanderen tegen de hervormingen van Jozef II.

In 1789 was hij, samen met Jan Jozef Raepsaet, de auteur van het Manifest van Vlaenderen, de onafhankelijkheidsverklaring van het graafschap Vlaanderen.

Na de Franse inval legde hij zich neer bij de politieke toestand en werd in 1797 zelfs lid van de "Conseil des Anciens" in Parijs.

Hij werkte aan een historisch werk, dat in 1806 postuum werd uitgegegeven door zijn vrienden onder de lange titel: "République des Champs Elysées, ou Monde ancien, ouvrage dans lequel on démontre principalement: que les Champs élysées et l'enfer des anciens sont le nom d'une ancienne république d'hommes justes et religieux, située à l'extrémité septentrionale de la Gaule, et surtout dans les îles du Bas-Rhin (.....)". Aan de Graeve en zijn theorieën over Atlantis en de oudheid wijdde Hubert Lampo zijn boek "Toen Herakles spitte en Kirke spon zijnde het verhaal van Charles-Joseph de Grave en zijn "Republique des Champs Elysées" waarin bewezen wordt dat Plato's Atlantis in de Nederlanden gelegen was". Ook Lampo's boek "Hermione betrapt" handelt over de Graeve.

Zie:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles-Joseph_de_Graeve.

P.E.A.M.